Ventilation av vindar och mögelsanering
Ventilation av vind
Viktigt att tänka på när man gör en isoleringsåtgärd på ett hus är att man även ska tänka ventilation. Det ska vara rätt mängd ventilation och på rätt ställe. Inte för mycket och inte för lite. Fuktproblem på vinden är ett vanligt bekymmer för husägare.
Här är några orsaker till fukt på uteluftsventilerade vindar:
- Överdimensionerad ventilation och bristande ångspärr: Om ventilationen är för stor och ångspärren inte fungerar korrekt, kan fukt tränga in på vinden. Ångspärren är viktig för att hindra fukt från att kondensera på kalla ytor.
- Takfotsventilation: Moderna hus har ofta en luftspalt runt takfoten. Denna spalt kan leda in fuktig luft som kondenserar mot det kalla, oisolerade taket på vinden. Det skapar en grogrund för mögel och rötsvamp.
- Åldrad eller skadad ångspärr: Om ångspärren mellan boytan och vinden är trasig eller saknas, kan fuktig luft tränga upp på vinden och orsaka kondensation. Eftermonterade spotlights i innertaket kan skada ångspärren.
- Tilläggsisolering: Att isolera vinden ytterligare är effektivt för att minska uppvärmningskostnaden, men det kan öka risken för fuktskador om ventilationen inte är tillräcklig.
- Avluftning/landgångar/sarger
Mögelsanering
Visste ni att runt 75% av Sveriges kallvindar ligger i riskzonen att utveckla mögel?
Dåligt isolerade vindar i kombination med otillräcklig ventilation i boendeytan gör att ångtrycket ökar (luften expanderar), vilket leder till att den varma luften pressas upp på vinden och kondenserar, värst är det vid takfoten.
När hösten närmar sig och uteluften kyls ner, ökar risken ytterligare för att mikrobiell tillväxt skall tillta.
Att hantera mögel på vinden är viktigt för att bevara husets hälsa och struktur. Låt oss titta närmare på de två fenomenen som kan leda till mögelpåväxt:
- Fukt från boytan: Om fukt tränger upp genom vindsbjälklaget från boytan och kondenserar mot takets insida, kan detta skapa en grogrund för mögel. En fungerande frånluftsventilation i boytan kan minska denna fuktkälla.
- Uteluft: Mögel kan växa i utomhusklimat, och fuktigheten i uteluften i sig kan räcka för att mögel ska trivas. Dessutom kan kondensdroppar bildas på vinden när taket är kallare än omgivningen, särskilt under stjärnklara nätter.
För att minska risken för mögelpåväxt bör du se till att ventilationen är lagom och att du har rätt typ av isolering men även att åtgärder vidtas för att hantera både fukt från boytan och uteluft.